Vaccinerne mod Covid-19 er det helt store lyspunkt i denne vinter, hvor restriktioner fra regeringen bare synes at fortsætte i en uendelig strøm med seneste påbud om, at kun fem personer må samles af gangen. Desværre har Danmark endnu ikke vacciner nok til, at hele befolkningen kan få et stik. I den forbindelse er muligheden for et vaccinepas kommet op, hvilket har medført heftig debat, især blandt liberale.

Personligt er jeg positiv, og ser det som en oplagt mulighed for at sparke gang i samfundsøkonomien og skabe mere frihed til den enkelte i en tid, hvor indskrænkning af vores personlige frihed nærmest er blevet den nye normal.

Andre er knapt så begejstrede, og ser hele idéen som en glidebane, der fører til indirekte tvang, hvor individet fratages en række muligheder, hvis vedkommende vælger ikke at tage imod vaccinen. En tredje gruppe ser det simpelthen som socialisme, tvang via bagdøren eller bare et helt unødvendigt tiltag mod en virus, de ikke mener er farlig.

Allerførst er vi nødt til at få det videnskabelige på plads, for der er sket en revolution ifm. udviklingen af Covid-19-vaccine. Både Modernas og Pfizer/BioNTechs vacciner er banebrydende svarende til en månelanding indenfor vaccineudvikling.

I stedet for at avle virus i befrugtede hønseæg, og derefter sprøjte beskadiget/dødt vira ind i mennesker, som man hidtil har gjort med influenzavacciner, så indeholder de nye mRNA-vacciner blot en lille strimmel virus-DNA, som kroppens immunsystem herefter husker, og er klar til at bekæmpe med antistoffer, hvis virus en dag viser sig.

Nogle har beskrevet det som en snapchat-besked med et billede af coronavirus, som immunforsvaret ser, hvorefter billedet forsvinder igen. At begge præparater samtidig kan fremvise endda meget imponerende tal med vaccineeffektivitet omkring 95%, gør det ikke mindre imponerende.

Når det kommer til udrulningen af et vaccinepas, bør det selvfølgelig udvikles som en digital løsning, hvor man også kan gøre brug af et nylavet negativt testsvar, så folk, der endnu ikke er vaccineret eller ønsker at blive det, også kan gøre brug af passet, præcis som Dansk Erhverv også har foreslået.

I diskussionen om for og imod har Lars Boje fra Nye Borgerlige argumenteret for, at det er en ”tvangsvaccine” for kunne deltage i samfundet, hvilket indlysende ikke er rigtigt, da vaccinen naturligvis er et frivilligt tilbud. Dels at folks sundheds- og heldbredstilstand skal være et privat anliggende, som man ikke skal tvinges til at oplyse, for eksempelvis at kunne se en fodboldkamp. Hertil må blot indvendes, at man selvsagt ikke afslører noget om sin sundhedstilstand ved ikke at have en aktiv test eller modtaget vaccine.

Man kan sige meget negativt om myndighedernes håndtering af borgernes personlige oplysninger i Danmark, og jeg forstår sagtens de mennesker, der bare ikke har lyst til at dele den slags med en statsmagt, der er notorisk sjusket med at passe på dem. Det er de i deres gode ret til, og de skal ikke tvinges til noget som helst.

Men folks personlige valg skal heller ikke diktere, hvordan alle andre skal indrette sig. Og hvis en selvstændig erhvervsdrivende kan få sin virksomhed i gang igen via vaccinepas til interesserede kunder, så virker det som en oplagt mulighed, der bør benyttes.

Faktum er, at hele oplevelsesindustrien står på afgrundens rand; festivaler, restauranter, flyselskaber, natklubber, rejseselskaber, teatre og lignende har trods hjælpepakker ikke mange måneder tilbage, hvis landet fortsat holdes lukket som nu.

Det er selvfølgelig en afvejning, man kan lave med sig selv, men hvis man ikke vil vaccineres og derfor bliver afvist i lufthavnen, så er det jo en konsekvens af ens eget fravalg. Det svarer til at drikke sig meget beruset inden afgang og blive afvist ved gaten. Ingen har nemlig krav på en vare eller service fra en anden, og enhver virksomhed har ret til at afvise kunder, som de ønsker at handle med.

I stort set alle aspekter af livet, må man vælge til eller fra. I Danmark kan alle f.eks. vælge at tage en uddannelse, som i de fleste tilfælde vil åbne nye muligheder i livet. Men man behøver ikke. Man kan sagtens lade være og leve et fantastisk liv uden. Men HVIS, man fravælger en uddannelse, så må man acceptere, at nogle døre er lukkede.

Således også når det kommer til vaccinepas. Det er ens egen beslutning, og man har selvfølgelig mulighed for selv at bestemme over sin egen krop. Men man må også acceptere, at andre frit kan vælge det modsatte og benytte sig af de døre, det måtte åbne.