Vi liberale står over for et dilemma

Vi liberale står over for et dilemma. Et dilemma som kan føre det liberale Danmark i en retning, der ikke er sund for os. Når venstre går ud og støtter at sætte tobaksafgiften op, for at få folk til at ryge mindre, tager staten kontrol over vores liv. Det er ikke liberalt. Hvis et parti som Venstre, der kalder sig selv for liberale, først går på kompromis med liberalismen, er det aldrig igen til at vide, hvor man har dem.

Rygning er usundt, og koster på helbredet for mange senere hen i livet. Men hvad blev der af ansvar for eget liv? Adfærdsregulerende afgifter er en unødvendig udnyttelse af magt. Som jeg ser det er øgede tobaksafgifter, først og fremmest en måde at tjene flere penge til statskassen. Det er ikke liberalt. Når man så også vil bruge dem til at styre folks adfærd, er det på tide at man stopper med at kalde sig liberal.

Et liberalt dilemma når vi snakker om cigaretter, er at det også kan have negative effekter på folk omkring sig. Røgen fra en andens cigaret er ikke sund eller behagelig at være i nærheden af. Men det handler om at vise respekt for hinanden. Det må vi trods alt gå ud fra, at folk selv kan finde ud af. Diskussionen skal ikke handle om, hvorvidt afgifterne skal sættes op eller ej, eller om der skal være forbud eller ej. Vi skal i stedet snakke om, hvordan vi får folk til af deres egen vilje at vise mere respekt.

De nuværende afgifter, er i sig selv fornuftige. Man kan mene hvad man vil om vores velfærdsmodel. Men så længe vi kan komme til lægen på statens regning, skal jeg ikke betale for at andre ikke har passet på sig selv. Det fremgår i Skatteøkonomisk Redegørelse for 2018 at afgifter sættes efter omkostninger på helbredet. I modellen giver det et overskud på 25mio. Men når det er økonomisk dækket, handler det kun om at adfærdsregulere befolkningen. Hvilket ikke er statens opgave.

Jeg har selv en vandpipe, som jeg syntes er hyggelig at ryge i fra tid til anden. Jeg ryger altid udenfor på min egen grund, og kun med folk der også gerne vil ryge. Hvorfor er det så skidt? At sætte afgifterne op, vil også gøre at jeg ikke har råd til tobak til vandpipen, og det er ellers dyrt nok i forvejen.

Ved folketingsvalget gik Venstre til valg på højere tobaksafgifter, og de gik massivt frem. Det må betyde at mange liberale er ret ligeglad med det, eller måske endda tilhænger af idéen. Venstre kalder sig selv for ”Danmarks liberale parti”, og det vækker min bekymring hvis det er standarden for liberalisme i Danmark.

Et liberalt Danmark, er et Danmark hvor vi har respekt for individers frie valg. Og hvor vi tager os af hinanden, uden statslig indblanding. Derfor må vi stå sammen, og løse den her problemstilling uden at krænke vores frihed. Det er en lille afgift, men den symbolske betydning af den er enorm. Når vi er i opposition, er det vigtigt at vi tager værdikampene, og forsvare vores værdier. Derfor er tobaksafgifter vigtige at kæmpe for.